Wskazania:
Stosuje się w objawowym leczeniu gorączki i bólu oraz w łagodnych bólach reumatycznych. Działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie.
Skład:
kora wierzby (Salicis cortex)
Dawkowanie i sposób przygotowania:
Odwar – 3 płaskie miarki (4g) rozdrobnionej kory zalać 1 szklanką (200ml) gorącej wody i gotować pod przykryciem 15 minut. Odstawić na 15 minut i przecedzić. Pić po posiłkach 3 razy dziennie po szklance ciepłego, świeżo przygotowanego odwaru.
12,0g/dobę kory wierzby - odpowiada 240mg glikozydów fenolowych w przeliczeniu na salicynę
Stosowanie w okresie ciąży i karmienia: Nie stosować w okresie ciąży i karmienia piersią.
Przeciwwskazania:
Nadwrażliwość na salicylany lub leki z grupy niesterydowych leków przeciwzapalnych. Nie zaleca się stosowania kory wierzby w astmie oskrzelowej, ponieważ preparat może nasilać przebieg choroby. Nie stosować u dzieci.
Interakcje:
Ze względu na obecność salicyny mogą wystąpić interakcje podobne jak w przypadku salicylanów. Napar z kory wierzby może nasilać działanie niesterydowych leków przeciwzapalnych i środków przeciwzakrzepowych.
Producent:
Zakład Zielarski „KAWON - HURT” Nowak sp.j.
ul. Krajewice 119, 63-800 Gostyń
Parametry:
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.