Pąki kwiatowe brzozy (Gemmae Betulae) – surowiec zielarski pozyskiwany wczesną wiosną z brzozy brodawkowatej (Betula pendula) – drzewa o smukłej budowie, białej korze i drobnych gałązkach, występującego powszechnie w chłodniejszych rejonach Azji i Europy. Pąki brzozowe to bogactwo składników bioaktywnych, takich jak: olejek eteryczny, flawonoidy, żywice, betulina, saponiny, salicylany, garbniki, śluzy, fitosterole, aminokwasy, witaminy i składniki mineralne. W pączkach kwiatowych ukryta jest cała moc i siła potrzebna do rozwinięcia się kwiatów. Dlatego spożywanie ich skutkuje zwiększonym poziomem energii i lepszym samopoczuciem. Wspomagają one procesy odtruwania i oczyszczania organizmu oraz są dobrym sposobem na wzmocnienie naturalnej odporności. Warto wypróbować napary z pączków brzozowych w okresie narażenia na infekcje lub gdy czujemy się osłabieni.
Właściwości prozdrowotne:
Działają moczopędnie, dzięki czemu wspomagają oczyszczanie organizmu i sprzyjają wypłukiwaniu osadu z nerek i stawów.
Pozytywnie wpływają na funkcjonowanie stawów – dbają o ich prawidłową strukturę, elastyczność i ruchomość.
Wzmacniają mechanizmy odpornościowe organizmu.
Wykazują działanie antyseptyczne.
Korzystnie wpływają na skórę, włosy i błony śluzowe.
Koją podrażnienia wokół oczu.
Pomagają zmniejszyć obrzęki różnego pochodzenia.
ZASTOSOWANIE:
zdrowe stawy
oczyszczenie i wzmocnienie organizmu
pielęgnacja skóry, błon śluzowych i okolic oczu
SKŁAD:
Pączki brzozy.
SPOSÓB UŻYCIA:
Herbata:
2 łyżki zmielonych pączków brzozy zalać 2 szklankami wrzącej wody, przykryć i odstawić na 30 minut. Przecedzić. Spożywać po pół szklanki 4 razy dziennie. Po wystudzeniu można zastosować do przemywania skóry lub do przygotowania okładu.
PRZECIWWSKAZANIA:
Kobiety w ciąży i karmiące powinny skonsultować doustne stosowanie pączków brzozy z lekarzem.
Nie stosować podczas terapii przeciwwirusowych – powoduje wydalanie z organizmu substancji obcych, w tym niektórych leków.
W przypadku wystąpienia reakcji alergicznej produkt należy odstawić.